bilim & teknoloji

Elektrikli Yolcu Uçakları

Elektrikli Yolcu Uçakları

Elektrikli uçakları mümkün kılacak teknolojiler onlarca yıldır var olsa da ekonomik açıdan kârlı olmadıkları için yaygınlaşamadılar. E-uçaklar uçmak için ağır bataryalara ihtiyaç duyduğundan maliyetleri yükseliyor. Çünkü bir e-uçağın bataryasına kıyasla aynı ağırlıktaki jet yakıtı 43 kat daha fazla enerji sağlar. Bu yüzden e-uçaklar, jet yakıtlı uçaklarla aynı yolcu/ağırlık oranına ulaşamıyor.

Eviation firması tarafından geliştirilen Alice adındaki e-uçak, 3 tonluk bataryasıyla yaklaşık 6 ton yük taşıyabiliyor. 9 yolcu taşıyabilen ve 1000 km menzili olan Alice bu yıl test uçuşlarına başlayacak. 2022’de kullanılmaya başlanması hedeflenen e-uçağın bu amaca ulaşması için zorlu izin sürecini geçmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde iki Boeing 737 Max uçağının arka arkaya kaza yapması sonucu pek çok ülkede bu uçakların uçuşu geçici bir süreyle yasaklandı.

Düzenlemelerin bu derece ağır olduğu bir alanda gerekli izinlerin alınması hayli maliyetli ve zaman alan bir iş. Buna rağmen birçok firma makul maliyetli ve güvenli e-uçak geliştirmek için çaba sarf ediyor. Elbette elektrikli araçların son yıllarda yaptığı atılım e-uçakların da gelişimini hızlandırdı. Özellikle hafif ve yüksek kapasiteli bataryaların geliştirilmesi her iki alana da katkı sağlıyor.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Benzer Yazılar
bilim & teknoloji

Yerli Otomobil Üretimi ve Yenilikçilik

bilim & teknoloji

Teknolojik gelişmeler topyekün kalkınmaya darbe mi vuruyor?

bilim & teknoloji

Ekzosferde Nükleer Bomba Patlatsak Dünya'yı Yörüngesinden Çıkarabilir miyiz?

bilim & teknoloji

Hayvanlarda Aksan Farklılıkları Var mı?

yazılarıma abone olmak ister misin?

Bir yanıt yazın