Ne kadar petrol kaldı?
Toprak katmanları arasına sıkışmış petrol cepleri en azından insan ölçeğinde sonlu miktarda. Eski kalıntıların fosil yakıtına dönüşmesi için binlerce yıl süren inanılmaz basınç ve ısı lazım. Ekonomistler ve jeologlar petrolün bitip bitmeyeceğini, bitecekse bunun ne zaman ve ne şekilde olacağını tartışıp duruyor. İşte Dünya’nın favori içeceğinin miktarına dair bizim tahminimiz.
Kanıtlanmış Rezerverler 35,2 Milyar Varil.
Petrol şirketleri petrol rezervlerini, çıkarma olasılıklarının yüksekliğine göre değerlendiriyor. Kanıtlanmış rezervler hâlihazırda petrol çıkarmak için gereken teknolojinin ve altyapının kurulduğu yerler. Yeni rezerv bulma hızı yavaşladıysa da, modern teknoloji bundan onlarca yıl önce erişilmesi olanaksız olan hidrokarbonları bulup kullanmaya olanak tanıyor.
Kanitlanmamış Ama Muhtemel Rezervler 249 Milyar Varile Kadar
Bunlar erişimi çok zor yerlerde ya da sondaj yapılamayacak kadar yoğun kayalarda olabilir. Şirketler varil başına petrol fiyatı ve yeni teknolojiler izin verirse bu kaynaklardan ileride yararlanabilir. Texas’taki Permiyan Havzası’ndaki ve New Mexico’daki çoğu ham petrol bir zamanlar “muhtemel” kategorisindeydi ancak hassas sondaj teknikleri sayesinde artık kanıtlanmış kategorisindeler.
Kanitlanmamış Ama Mümkün Rezervler 249 Milyar Varilin Bir Kısmı
Bu petrolün viskozitesi çok yüksek olabilir ve termal ya da kimyasal uyarım olmadan yerinden hareket ettirmekte güçlük çekilebilir. Arazi mühendisleri zaten kullanılmakta olan bir kuyunun yanında umut vaat eden kayaları gözlerine kestirmiş ama içerde ne kadar petrol olduğunu bilmiyor da olabilir. Öyle ya da böyle, bu petrolün yakın zamanda çıkarılması muhtemel değil.
En çok petrol çikaranlar abd, 2018’in en büyük petrol üreticisi olduysa da kanıtlanmış petrol rezervleri bakımından ilk beşe giremiyor (milyar varil):
- 301 Milyar Varil Venezuela
- 266 Milyar Varil Suudi Arabistan
- 170 Milyar Varil Kanada
- 158 Milyar Varil Iran
- 143 Milyar Varil Irak