Categories: bilim & teknoloji

Sabit Diskler Mikrofona Dönüştürülebiliyor?

Sabit Diskler Mikrofona Dönüştürülebiliyor?

Michigan ve Zhejiang üniversitelerinden bilim insanları Andrew Kwong, Wenyuan Xu, and Kevin Fu’nun beraber yayımladığı bir makaleye göre, sabit diskler yazılım güncellemesi ve sinyal işleme hesaplamalarıyla dinleme cihazına dönüştürülebilir. Araştırmaya göre, manyetik sabit disklerdeki mekanik parçalar yeterince hassasiyetle ölçüldüklerinde bir mikrofon gibi davranabilirler. Ses dalgalarının sabit disk parçalarında yol açtığı titreşimlerin ölçülmesiyle insan konuşmaları tespit edilebilir.

İnsanların çok büyük bir kısmı için bu derece ileri düzey bir hackleme yönteminden endişelenmeye gerek yok ancak üst düzey güvenlik önlemleri alınan kurumlar ve projeler için değerlendirilmesi gereken bir araştırma.

Sabit disklerin manyetik diskleri okuduğu kafalar nanometre hassasiyetinde çalışmak zorunda. İnsanların yüksek sesle yaptığı konuşmalar da bu cihazların fark edebileceği düzeyde bir titreşime neden oluyor. Sabit disk yazılımında yapılacak bir değişiklikle bu sapmalar ölçülüp, sayısal filtrelemelerden geçirilerek konuşmaya dönüştürülebilir. Ancak kullandığınız cihazın sabit diskinin mikrofona dönüştürülmesi için bir dizi ileri düzey hackleme yönteminin kullanılması gerekiyor.

Dinleme yapmak için bu düzeyde bir saldırıyla uğraşmak yerine, bilgisayarınızda bulunan mikrofonların yasa dışı olarak kullanılması daha kolay olsa da bu yöntem mikrofonları güvenlik endişesiyle devre dışı bırakan kişiler için kullanılabilir. Pratikte bilinen bir uygulaması olmasa da teorik olarak böyle bir ihtimalin bulunması aslında önemli bir güvenlik açığı oluşturuyor.

İnsanların çok büyük bir kısmı için bu derece ileri düzey bir hackleme yönteminden endişelenmeye gerek yok ancak üst düzey güvenlik önlemleri alınan kurumlar ve projeler için değerlendirilmesi gereken bir araştırma.

Bu gibi gelişmelerden haberdar olduktan sonra endişelenen insanlar kendilerini korumak için ilk iş olarak antivirüs yazılımlarına sarılıyor ancak bu yazılımlar iddia ettikleri kadar başarılı değil. Antivirüs yazılımlarını incelemek üzerine uzmanlaşmış AV-Comparatives adlı kuruluşun yaptığı bir araştırmaya göre, Android işletim sistemine sahip cihazlarda çalışan antivirüs uygulamalarının üçte ikisi iddia ettikleri kadar iyi çalışmıyor veya hiçbir faydaları yok.

Hatta bazı uygulamaların kendi kendisini virüs olarak tespit ettiğine bile rastlanmış. Siz siz olun, bilmediğiniz bağlantıları açmamak, her uygulamayı cihazınıza kurmamak ve bilinmeyen kablosuz ağlara bağlanmamak gibi geleneksel güvenlik önlemlerinden vazgeçmeyin.

Rıfat Özkan

Recent Posts

Universal Declaration Of Animal Rights

Preamble Considering that Life is one, all living beings having a common origin and having…

4 yıl ago

Hayvan hakları bildirgesi.

Önsöz Yaşamın bir olduğu düşünüldüğünde , ortak bir kökene sahip olan ve türlerin evrimi sırasında…

4 yıl ago

wordpress ‘de subdomaini cdn olarak kullanmak.

wordpress 'de subdomaini cdn olarak kullanmak. Cpanele giriş yapalım ardından subdomain oluşturalım. şimdi ardından sembolik…

4 yıl ago

recaptcha para kazandıran alternatifi hcaptcha nedir?

HCaptcha hakkında. hCaptcha, makine öğreniminde en fazla emek gerektiren sorunu çözmek için tasarlanmıştır: çok miktarda…

4 yıl ago

wordpress sitelerinizin google den hızlı index alması için güncel ping servisleri

wordpress sitelerinizin google den hızlı index alması için güncel ping servisleri wp admin - ayarlar…

4 yıl ago

Uluslararası telefon numaralarını girmek ve onaylamak için bir JavaScript eklentisi.

Bu nedir? Uluslararası telefon numaralarını girmek ve onaylamak için bir JavaScript eklentisi. Herhangi bir girdiye bir…

4 yıl ago